Τί να πρωτοπεί κανείς για να περιγράψει αυτό το μέρος; Πρόκειται πραγματικά για μία “όαση” στο νομό Αχαίας, καθώς ανηφορίζεις για τα Καλάβρυτα. Στα μίσα περίπου της διαδρομής Διακοπτό – Καλάβρυτα, αριστερά ξεπροβάλει η Μονή μεγάλου σπηλαίου και δεξία μια ταμπέλα σου δείχνει τον δρόμο για Ζαχλωρού. Πρόκειται για ένα στενό δρομάκι που κατεβαίνει στο ποτάμι. Σε λίγα μόνο λεπτά έχετε φτάσει στον σημερίνο προορισμό του άρθου μας. Καλωσήλθατε λοιπόν στη Ζαχλωρού Αχαίας.  

Γεωγραφία και Ιστορια

Το χωριουδάκι αυτό διχοτομείται από τον Βουραικό Πόταμο και τις ράγες του Οδοντωτού ο οποίος πραγματοποιεί στάση στο χωριό και συνεχίζει για Καλάβρυτα ερχόμενος από Διακοπτό. Στο σημέιο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε την τεράστια ιστορία που κουβαλούν αυτές οι ράγες καθώς είναι έργο της περιόδου Χαριλάου Τρικούπη και χρονολογείται από το 1889. Πέρασε δε, τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζει εώς και σήμερα. Η Ζαχλωρού, κτίστηκε σε κτήματα του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι πρώτοι κάτοικοί του χωριού ήρθαν από  τα  Ζαγοροχώρια  της  Ηπείρου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία του χωριού  έχει σλαβική προέλευση. Προέρχεται από τη λέξη Ζαγορού που σημαίνει ο τόπος που βρίσκεται πίσω από το βουνό. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και μετακινούνταν κατά την περίοδο του χειμώνα. Αυτοί που ζούσαν στην Κάτω Ζαχλωρού, πήγαιναν στα Ζαχλωρίτικα κοντά στο Διακοφτό και αυτοί που έμεναν στην Άνω Ζαχλωρού στη Ροδιά, κοντά στο Αίγιο.Το 1943, τα χωριά καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Στο παρελθόν, η πρόσβαση στη Ζαχλωρού γίνονταν μόνο με τον Οδοντωτό. Το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά λόγω του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου, που ήταν προορισμός πολλών προσκυνητών.Για περισσότερες ιστορικές πληροφορίες του Οδοντοτού ενδιαφέρον είναι το σχετικό Μουσείο που βρίσκεται στο Διακοπτό και είναι δωρεάν.  

Πρόσβαση στη Ζαχλωρού

Ο οδοντωτός δινεί στο χωριό προσβασιμότητα ακόμα και αν δεν έχετε δικό σας όχημα. Αρκεί να φτάσετε μέχρι το Διακοπτό με κάποιο ΜΜΜ (Κτελ, προαστιακός). Πολλόι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να ταξιδέψουν, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν όχημα, γιατί πραγματικά η διαδρομή με το τρενάκι είναι φανταστική. Αν είστε αθλητικοί ή σας αρέσουν οι πεζοπορίες μπορείτε εύκολα να το περπατήσετε. Πάντως αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το τρένο ενημερωθείτε για τα δρομολογία προκειμένου να οργανώσετε σωστά το ταξίδι σας. Το κόστος είναι 17 ευρώ μετ’επιστροφής. Ενώ χρησιμοποιώντας το όχημά σας θα φτάσετε μέσω της Εθνικής Αθηνών – Πατρών. Μετά την Ακράτα, βγαίνετε από την εθνική στην έξοδο για Καλάβρυτα. Πριν τα Καλάβρυτα, θα συναντήσετε την πινακίδα για Ζαχλωρού. Η Ζαχλωρού απέχει από τα Καλάβρυτα  10  χλμ και 185 περίπου από την Αθήνα.  

Που θα φάτε

Υπάρχουν τρείς ταβέρνες στο χωριό. Αν προτιμάτε σούβλα ή σχάρα, το “Ρομάντζο” είνα μια καλή επιλογή για εσάς. Στα μαγειρευτά και γενικά στα υπόλοιπα συνιστούμε ανεπιφύλακτα την “Ταβέρνα του Αντώνη και της Πόλυς”. Την τρίτη δεν την έχουμε δοκιμάσει ακόμα.  

Διαμονή

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταλύματα για την διαμονή σας. Σας προτίνουμε το “Σουίτες Ζαχλωρού”.  

Γενικά

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την επίσκεψη σας. Ενδυκνείται πολύ για ζευγάρια και πεζοπόρους. Πραγματικά μια επίσκεψη στο χωριό με τον σύντροφό σου θα σας δημιουργήσει την εντύπωση πως πρωταγωνίστεις στο μεγαλύτερο “Ρομάνζο” της επόχης. Είναι πραγματικά ένα κρυμμένο διαμάντι στο δρόμο σου για Καλάβρυτα. Αξίζει να το επισκεφτείς οποιαδήποτε εποχή μήνα ή μέρα του χρόνου, αρκεί να το κάνεις.

“Drive safe and Travel more…or keep travelling”

ζαχλωρου2-768x464
ζαχλωρου2-768x464
             

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.