N. Αρκαδίας - Βαλτεσινίκο


                             Ένα από το ομορφότερα Γορτυνιακά χωριά. Όμορφα παραδοσιακά, σπίτια, εκκλησίες, φύση, μονοπάτια συνθέτουν ένα σύνολο που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή.

Ένα χωριό σε υψόμετρο 1.180 μέτρα χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά του Μαίναλου. Το χωριό έχει έκταση 41 τ. χιλ. Από αυτά τα 12 είναι γεωργική έκταση, τα 22 είναι βοσκοτόπια και τα 5 ελατοσκέπαστο δάσος. Στο Βαλτεσινίκο οδηγεί δρόμος 12 χιλ. που ξεκινά στο 50 χιλ. του δρόμου Τρίπολης-Πύργου μετά τη Βυτίνα. Η διαδρομή μέσα από ένα υπέροχο ελατοσκέπαστο τοπίο και ανάμεσα σε αιωνόβια έλατα είναι συναρπαστική .
Όλες οι εποχές είναι όμορφες στο Βαλτεσινίκο. Το χειμώνα, το χιόνι σκεπάζει τις στέγες και τα δέντρα. Οι καμινάδες καπνίζουν και οι παρέες κουβεντιάζουν ζωηρά στα καφενεία και τις ταβέρνες. Τα τζάκια καίνε σχεδόν νυχθημερόν.

Ιστορία

Ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό εντοπίζεται η θέση Λενικά, όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών. Το 1939 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία ο ναός είναι από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.
Το Βαλτεσίνικο ήταν γνωστό κατά τη Φραγκoκρατία ως Βάλτες. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Ο πληθυσμός του οικισμού είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται, λόγω των επιδρομών κυρίως Σλάβων στις πεδινότερες περιοχές.
Από τις αρχές του 15ου αιώνα και μετά εμφανίζονται Τούρκοι στην περιοχή, οι οποίοι ενίοτε παραχωρούν προνόμια στους ντόπιους. Το 1770 το χωριό συμμετέχει στα Ορλωφικά, επανάσταση που καταπνίχτηκε με πολλά θύματα και αιχμαλώτους.
Το χωριό αποτελούσε το ορμητήριο του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση του 1821 και ειδικά μετά την έλευση του Iμπραήμ και τις σφοδρές συγκρούσεις με τον αιγυπτιακό στρατό. O Iμπραήμ εξεστράτευσε πέντε φορές ενάντια στον Kολοκοτρώνη, ο οποίος τις απέκρουσε επιτυχώς.

Η ονομασία του χωριού

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ονομασία του χωριού, που είναι γεγονός ότι είναι η μοναδική στην Ελλάδα, κάτι που και ο Καθηγητής Πολίτης επισημαίνει. Έχουν κατατεθεί αρκετές απόψεις και θεωρίες σχετικά με την ονομασία του. Σύμφωνα με μια άποψη η κατάληξη “-ικο” παραπέμπει σε σλαβικό όνομα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την περιοχή πέρασαν Σλάβικα φύλα.

Που θα φάτεYπάρχουν δύο ταβέρνες στο χωριό. H ταβέρνα Βασιλικός είναι μια πολύ καλή επιλογή . Πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό σε προσιτές τιμές. Ευγενική εξυπηρέτηση, σε κεντρικό σημείο του χωριού.
Εάν πάλι προτιμάτε ένα καθαρό ορεινό κρεατάδικο σας συστήνουμε την Κληματαριά με πολύ όμορφή θέα .


ΔιαμονήΤο χωριό διαθέτει αρκετά καταλύματα αλλά εμείς προτιμήσαμε να μείνουμε στο Valtessiniko Studios Το συγκρότημα έχει 7 συνολικά πετρόκτιστα κτίσματα που φιλοξενούν τις μεζονέτες και την σουίτα. Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου βρίσκεται ο ανεξάρτητος καθιστικός χώρος του ξενώνα με τα μεγάλα ανοίγματα, το επιβλητικό τζάκι, τους αναπαυτικούς καναπέδες και την μοναδική θέα που προσφέρει η τοποθεσία. Εκεί σερβίρεται το πλούσιο και προσεκτικά προετοιμασμένο πρωινό, με τοπικές λιχουδιές και ντόπια, αγνά προϊόντα και συστατικά. Το κέντρο του οικισμού απέχει λίγα μόλις μέτρα και η διαδρομή αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία και απόλαυση.


Δραστηριότητες


Πεζοπορία προς την Αγία Τριάδα

Αυτή η διαδρομή -αν εξαιρέσει κανείς την μικρή ανάβαση ως τους πρόποδες του Παλιοκάστρου- με τη δημιουργία του χωματόδρομου, έγινε πολύ προσιτή σε όλους.
Είναι μια διαδρομή μέσα στο δάσος, με σημεία αναφοράς το εικονοστάσι του Αγίου Παντελεήμονα -όπου χτίζεται μια όμορφη εκκλησία- και το εικονοστάσι της Αγίας Τριάδας. Πιο κάτω, μέσα στην ιδιοκτησία του Γιάννη Παναγούλια υπάρχει η ομώνυμη πηγή. Για όσους ξέρουν το μέρος, πηγαίνοντας δυτικά ο δρόμος οδηγεί στου Ζαρέλη κι από κει κατεβαίνει στης Γριάς το Λιθάρι ή την Κρυάβρυση.
Το πυκνό ελατοδάσος εντυπωσιάζει .

Γενικά
Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την επίσκεψη σας. Ενδυκνείται πολύ για ζευγάρια και πεζοπόρους χειμερινές εποχές όπου το χιόνι σκεπάζει κυριολεκτικά όλο το χωριό.

                                                                                                        “Drive safe and Travel more…or keep travelling”